Buurt-berm Raaphorstlaan

foto 27 sept. 2021

Een stukje geschiedenis:
Voor 2019 was het paadje (zie de foto van 7 oktober 2018) tussen de Raaphorstlaan en de sloot een smal paardenpaadje. ’s Zomers stonden hier brandnetels en bramen van een meter hoog en zag het geheel er troosteloos uit!

Leden van de bewonersvereniging Horst & Duin kwamen daarom met het voorstel om er een meer aantrekkelijke beplanting aan te brengen en het paardenpad ook geschikt te maken voor wandelaars en daarmee de verkeersveiligheid te vergroten. De stichting Duivenvoorde, die eigenaar van deze  grond is, vond dat een goed idee en dus gingen we aan de slag! Fonds 1818 verstrekte een subsidie waarmee zowel een 5000tal bollen konden worden aangeschaft als waarmee wijkgenoot Griffioen (Vaste planten kwekerij) een GreentoColour plantenplan ontwierp en de planten ook leverde. De buurtbewoners plantten ze en ook voorjaars bollen kregen een plaats. Zie bovenaan de menu-onderdelen: 1 tot en met 4.

Via de gemeente Wassenaar werd grond geleverd door de firma van den Dool en Fabian Guldemond (tuinbedrijf) hielp met de grondbewerking en het plaatsen van de planten. De buurtbewoners plantten verder alles en ook voorjaars bollen kregen een plaats.

Na de aanleg houdt een klein groepje enthousiastelingen de borders bij. Er werden nog meer bollen verkregen via Fonds Wassenaar.

Vanaf medio juni 2021 heeft Karla Mulder uit appartementencomplex de Raephorst zich bij de groep gevoegd, zij ontwikkelde een stukje eetbaar groen met frambozen, bramen en bessen, kruiden. Meer info en foto’s

Wekelijks komen we op donderdag om half 10 bij elkaar om gedurende een uur of wat langer aan het werk te gaan. Ieder heeft zo zijn eigen gebied en werkzaamheden.
Na dat uurtje is er wel in één keer door 5 man werk verzet en dat is leuk om te zien!

Er is nog meer dan genoeg werk voor vrijwilligers, die zich bij ons willen aansluiten. Je mag natuurlijk ook in je vrije tijd aan de slag, maar graag wel in overleg, zodat we weten wie waar verantwoordelijkheid voor neemt. Gewoon meehelpen kan ook. Veel tijd gaat nog zitten in het verwijderen van gewone berenklauw, klitwortel, brandnetel en braam, op plaatsen waar we toch liever wat anders willen. Er blijft er nog genoeg van staan. Wij onderhouden de berm vanaf de T-splitsing Eikendaal-Raaphorstlaan tot aan de oprit naar de boerderij van Johan Kriege (RHL 4).

Contactpersoon Horst & Duin: Niek Klooster, 0614685979; ntm.klooster@gmail.com.

Kom eens langs!!

PS: even snel zien welke wilde planten hier allemaal staan? Dat kan  op deze kaart,  of bekijk de foto’s. Zie verder het overzicht van eetbare planten en kruiden, sierplanten, wilde planten